|

Hrozno – benefity a mýty

Vinič hroznorodý sa pestuje v mnohých krajinách sveta subtropického a mierneho podnebného pásma, najviac v južnej Európe.
Jeho plodmi je hrozno, ktoré sa vyksytuje v troch základných kultivaroch – zelené, žlté a modré.
Tieto odrody majú mnoho spoločných vlastností, najviac sa v líšia v obsahu polyfenolov.
Výbornou správou je, že pre nás predstavuje ovocie, ktoré sa pestuje aj na Slovensku.

Benefity hrozna:

  • je dobrým zdrojom vitamínu K a (14 mcg/100g =22,5%), čím môže hrozno podporovať lepšiu zrážanlivosť krvi a zdravie kostí
  • je zdrojom medi (120 mcg/100g=14% DDD), ktorá prispieva ku krajším vlasom a pokožke, meď je taktiež antioxidantom, podporuje imunitný systém a správny prenos železa v krvi
  • napriek pocitovo sladšej chuti obsahuje málo sacharidov (18 g / 100g 6% DDD) , t.j. má iba strednú glykemickú záťaž
  • modré odrody hrozna navyše obsahujú antokyány, čo sú látky prírodného pôvodu a majú veľmi dobré antioxidačné účinky
  • extrakt s hroznových jadierok má podľa klinických štúdií viaceré výborné účinky – zníženie ukazovateľov oxidačného stresu, zlepšenie krvnej mikrocirkulácie, redukcia hyperpigmentácie, zníženie zadržiavania tekutín

Hrozno – mýty a hoaxy
Buďme pragmatickí, ak natrafíme na tieto informácie o hrozne

  • hrozno je dobrým zdrojom vitamín C,- NIE je, na 100 g je to len cca 3,5 g, t.j. okolo 3,5% DDD
  • zabraňuje rakovine, s veľkou pravdepodobnosťou NEzabraňuje rakovine, i keď obsahuje resveratrol, jednak účinky resveratrolu na onkologické ochorenia v klinických štúdiách takmer neboli vôbec potvrdené a o.i. aj preto, lebo resveratrol ma veľmi nízku biologickú dostupnosť z bobúľ hrozna
  • pôsobí preventívne proti srdcovo-cievnych ochoreniam, Neobsahuje veľa draslíka, cca 200g/100g čo nie je dostatočné pre prevenciu pred srdcovocievnymi ochoreniami
  • je zdrojom vlákniny, Neobsahuje veľa vlákniny, iba cca 2 g/100g, cca 5% DDD

    Poznámka : viaceré publikované účinky hrozna vychádzajú zo štúdií „in vitro“ (v laboratórnych podmienkach alebo „in vivo“ (na zvieratách)a to nie je smerodajné pre človeka.

A čo „tekutá“ forma hrozna – víno? 😊
Tak to je iná kategória, tejto téme sa povenujeme zvlášť.
**
V prílohách je slovenské – doma dopestované hrozno od troch manželských párov z Levíc a z Tehly, a zábery zo skleníka môjho menovca a priateľa Vladimíra z Lučenca.
A také hrozno od priateľov chutí dvojnásobne dobre! 😊
**

Podobné články / príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *