|

Červená repa ako zdroj železa

Červená repa po rozkrojení priam žiari sýtou bordovou farbou s nádychom červenej.
Čiastočne to pripomína farbu ľudskej krvi alebo farbu oxidovaného železa, s ktorým sa v bežnom živote stretávame a toto boli možno jedny z dôvodov, prečo sa začalo hovoriť o červenej repe ako o zdroji železa.

Železo nevyhnutne potrebujeme pre zdravý chod nášho organizmu a nedá sa ničím iným nahradiť. Zastáva viacero funkcií, z nich najdôležitejšia je – podieľa sa na prenose kyslíka v krvi.

Transport kyslíka sa realizuje hlavne prostredníctvom červených krviniek, ktoré obsahujú hemoglobín a železo je dôležitou súčasťou hemoglobínu. Najviac prítomnosť kyslíka, alebo naopak, jeho nedostatok, pociťuje náš mozog, v ktorom sa „spaľuje“ za prítomnosti kyslíka glukóza a tak vzniká (zjednodušene napísané) energia pre naše myslenie, pohyb, aj také príjemné činnosti ako napr. pohladenie.

Preto ak je vaša polovička nespokojná s prejavmi vašej náklonnosti ku nej, vôbec to nemusí byť nedostatkom lásky, ale iba malým obsahom železa v krvi.O tomto by vedelo viac povedať takmer tridsať tisíc ľudí na Slovensku, ktorí trpia podľa štatistických údajov anémiou.

Situácia je však o čosi zložitejšia, napr. anémia môže byť spôsobená nedostatkom kobalamínu (vitamínu B12) alebo jeho nedostatočným metabolizmom (megaloblastická anémia). Tento vitamín je dôležitý pre krvotvorbu, bez neho počet červených krviniek je relatívne nízky a potom sa to všetko komplikuje.

Ale buďme bez obáv, všetko je perfektne zariadené, nám iba treba do toho „súkolia“ viacerých biochemických pochodov dodať vhodné látky, medzi ktoré železo určite patrí.

Pozrime sa však na červenú repu z pohľadu pre nás dôležitých nutričných látok (na 100 g, priemer surová a varená)):- kyselina listová, 80 mcg (25% DDD – Doporučená denná dávka)- vláknina 2,5 g (10% DDD)- železo 0,8 mg (5,3% DDD)- vitamín C 4,3 mg (4,2% DDD)- … a ostatné, ktorých je ešte menej.

Samozrejme, môžeme zjesť 200 g, ale neodporúčam, zažívacie ťažkosti sú vysoko pravdepodobné. K tým údajom vyššie – pri „pevných“ potravinách (nie teda v tekutom stave), , ktoré majú danej látky menej ako 15% DDD, naše telo ani veľmi nepocíti a preto sa o nich z pohľadu výživy ani neuvažuje ako o zdroji danej látky.

 

Železa v červenej repe je evidentne málo, aby nám pomohlo pri našom „kovovom zásobovaní“. Denne prirodzeným spôsobom muži strácajú približne 1 gram železa, ženy počas gravidity, dojčenia a najmä počas menštruácie aj 2-3 gramy. Pre mužov je DDD približne 10-15 mg, pre ženy 15-30 mg. Preto je dôležité železo vo vhodnej forme prijímať pravidelne v strave a v niektorých tekutinách.

 

Všeobecne sa železo lepšie vstrebáva zo živočíšnych potravín (dvojmocné železo, 10-15%.), z rastlinných približne 1-3% (trojmocné železo).Vitamín C zvyšuje vstrebateľnosť železa najmä z rastlinných potravín, približne 2-3x.Červená repa má svoje pozitíva – pôsobí hypotenzívne (podporuje zníženie tlaku), obsahuje polyfenoly, ktoré majú antioxidačné účinky, či aminokyselinu betaín, ktorá môže do určitej miery predchádzať steatóze (stukovateniu pečene).

 

Pokiaľ chceme zabezpečiť v strave dostatok železa, mäsité potraviny v tomto smere sú na vrchole obsahu tohto nutrientu. Ak je niekto vegetarián, adekvátne musí jesť viacej potravín s obsahom železa a o to viac prijímať v potravinách dostatok vitamínu C. V tomto prípade tiež odporúčam častejšiu kontrolu obsahu železa v krvi u lekára.

Červená repa ako zdroj železa je mýtus.

Podobné články / príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *