CHOLESTEROL a vajíčka
Všeobecne cholesterol je natoľko dôležitá látka, že si ju organizmus vytvára sám, ide teda o neesenciálnu látku.
Cholesterol má viacero funkcií:
– podieľa sa na tvorbe dvojlipidovej vrstve bunkovej membrány
– je prekurzorom (chemického „predchodcu“) hormónu kortizolu a vitamínu D
– je súčasťou žlčových kyselín, ktoré sú nevyhnutne potrebné pre trávenie tukov
A ako je to s aterosklerózou?
Áno, veď to napokon asi všetci poznáme, cholesterol je do veľkej miery vinníkom zúženia priesvitu ciev, usadzovania plakov v nich – aterosklerózy, s následnými srdcovo-cievnymi ochoreniami ako napr. vysoký krvný tlak, …ale cholesterol sám za to nemôže.
A kto teda?
Nuž – samotný majiteľ nášho tela i mysle, ak to nedomyslí a
– fajčí
– prijíma cholesterolu v strave príliš veľa a tiež nasýtených mastných kyselín s dlhým reťazcom
– častými vysokotepelným úpravami živočíšnych bielkovín a tukov výrazne prispieva k oxidácii cholesterolu
– málo sa pohybuje
– podlieha vysokému fyzickému a psychickému stresu, ktorý okrem iného vytvára veľa voľný radikálov
Cholesterol sa viaže v tele najmä na dva lipoproteíny (LDL = Low Density Lipoproteín, lipoproteín s nízkou hustotou) alebo na HDL (High Density Lipoprotein, lipoproteín s vysokou hustotou).
Cholesterol v LDL má omnoho vyššiu tendenciu sa ukladať v cievach v podobe cholesterolových plakov a tento proces sa výrazne rozvíja s vyššie uvedenými faktormi.
Označenie „zlý LDL cholesterol“ je teda dosť zavádzajúci, ale už sa v bežnej terminológii usadil, podobne ako „dobrý HDL cholesterol“, ktorý do určitej miery „zlý“ cholesterol eliminuje.
Slepačie vajcia sú potraviny s najvyšším obsahom cholesterolu, ale zároveň obsahujú bielkoviny s jedným s najlepším aminokyselinovým profilom vôbec a tieto bielkoviny majú výbornú vstrebateľnosť, ba dokonca so zemiakmi majú jedny z najvyšších biologických hodnôt.
Napriek tomu, že náš organizmus dynamicky reaguje aj na zvýšený príjem cholesterolu v strave v podobe zníženej endgénnej (vnútornej) tvorbe cholesterolu, zvoľme radšej rozumný kompromis.
Vajíčok si teda doprajme iba niekoľko v týždni (ak už trpíme napr. vysokým krvným tlakom, konzultujme to s lekárom!) , alebo môžeme použiť fintu, ktorú vidieť aj z mojich včerajších raňajok – z dvoch natvrdo uvarených vajíčok použiť len bielka
(tam cholesterol nie je) a keďže žĺtok obsahuje viacero nutrientov, tak som k raňajkám dal polovicu vajíčka aj so žĺtkom.