|

Paradajky – zdravotné prínosy a riziká

Majú krásne, oblé tvary, cudne sa vedia červenať (čo už dnes takmer vymizlo), splnia nám množstvo (chuťových) želaní, chcú nám verne slúžiť aj po zdravotnej stránke, dokonca sú príjemné na dotyk, majú charakteristickú, nezameniteľnú vôňu.
Takmer ideálne priateľky -paradajky.
Pôvodne do Európy prišli zo Strednej a Južnej Ameriky v 16 storočí, poznali ich už aj Aztékovia a Mayovia.

Paradajky – vlastnosti a benefity
Múdre mozgy a vo vedeckých výskumoch prišli na nasledovné skutočnosti :

  • obsahujú vysoký podiel antioxidantov – antokyánov, o čom už prezrádza na prvý pohľad ich bledoružová, sýto červená až bordová farba
  • obsahujú veľa lykopénu- karotenoidu, (rastlinné farbivo so silným antioxidačným účinkom),
  • lykopén má preventívne účinky pred rakovinou prostaty aj jej podpornej liečbe
  • paradajky sú zdrojom vitamínu C, približne 15 mg/15% DDD, obsahujú aj betakarotén, ale v menšom množstve, cca 0,5 mg/10% DDD
  • lykopén pre všetkých prispieva k znižovaniu srdcovo-cievnych ochorení, podporuje imunitný systém

    Paradajky- tipy
  • lykopén bude mať vyššiu biologickú dostupnosť, keď sa paradajky tepelne spracujú – podusiť vo vodnom kúpeli, v oleji, odšťaviť – tým sa narušia bunkové steny plodu a lykopén je pre organizmus ľahšie dostupný,
  • takže páni si spracujú paradajky tepelne a dámy si môžu ich dať surové, veď vitamín C okrem iného podporuje lepšie vlasy, krajšiu pleť a nechty 😊
  • ak po rozkrojení nájdete v paradajke biele až zelené časti, pred konzumáciou takejto paradajky ich vykrojte, ide o solanín
  • nedozreté paradajky do určitej miery môžu „dôjsť“ ak ich dáte ku jablkám a na slnko, dôjde k zvýšenému vylučovaniu etylénu, ten pomáha ovociu a zelenine dozrievať
  • podľa botanikov paradajky sa nazývajú rajčiaky a sú ovocie (ale nejedzte ich s jablkami či banánmi, nedopadne to dobre!!), ale vo všeobecnosti ich radíme ku zelenine

    Paradajky – riziká
  • najedzte zelené paradajky, ktoré síce majú viacej vitamínu C ako červené, ale majú hlavne veľa solanínu. Solanín je glykoalkaloid, ktorý má toxické účinky najmä na zárodočné tkanivá ľudského plodu – aktivuje apoptózu buniek (ich zánik, v tomto prípade predčasný) a autofágiu (bunkový proces, pri ktorom sa rozkladajú organely (vnútorné časti) buniek)
  • solanín okrem iného pri dlho dobejšej konzumácii poškodzuje sliznicu žalúdka a čriev u detí i dospelých
  • z týchto dôvodov ani nezavárajte zelené paradajky pre neskoršie použite
  • solanín je tepelne stály, varom nie je možné ho odstrániť, je odolný aj voči kvaseniu
  • pre niektorých ľudí lykopén a anokyány v paradajkách, môže vyvolávať alergické reakcie – bolesti žalúdka, vyrážky, ťažkosti s dýchaním

    **
    V prílohách sú doma s láskou pestované, mimoriadne chutné, paradajky od dcéry Ivanky, priateľa Vladimíra z Lučenca a priateľov z Tehly a Levíc.
    Ďakujem. 💚
    **
    Ak rozmýšľam o tom, či paradajky sú ovocie alebo zelenina, prikláňam sa k názoru, že je to druh ľuľkovej zeleniny.
    Veď prečo by inak som sa ešte nikdy nestretol s paradajkovicou? 😊
    **

paradajky #lykopén #prostata

Podobné články / príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *