Škoricový čaj
🔸Dodajme si teplo spolu – s potravinami a jedlami – I🔸
Meteorológia sa predháňajú, kto nám zdelí chladnejšie počasie, s metelicou a s drgľujucimi zubami od zimy. Čím ohurujúcejšia správa, tým asi lepšie.
Naše telo má však vlastný „rozum“, mechanizmy, ako reaguje na chlad:
- Zmena prietoku krvi (vasokonstrikcia): Cievy, ktoré vedú k pokožkovým kapiláram, sa zužujú, čo umožňuje menej krvi prúdiť cez pokožku a zachováva tak teplotu jadra tela.
- Zmena metabolizmu: Pri nízkych teplotách sa môže zvýšiť metabolická aktivita, čo vedie k vyššej produkcii tepla.
- Vlasy a chlpy: Sťahovanie svalov, ktoré kontrolujú postavenie vlasov a chlpov, môže vy-tvoriť izolačnú vrstvu teplého vzduchu okolo pokožky.
Týmto mechanizmom, najmä zmene metabolizmu, môžeme pomôcť napríklad aj takým obyčajným škoricovým čajom.
Škorica má niekoľko látok, ktoré nám ku tomu prispievajú:
🔸Cinnamaldehyde: Aj keď ste asi o tejto látke nepočuli, ona funguje aj tak 😊 -je hlavnou aktívnou zložkou škorice, môže zvýšiť teplotu tela, lebo pôsobí priamo na tukové bunky a stimuluje ich k spaľovaniu energie prostredníctvom procesu nazývaného termogenéza (tvorba tepla v organizme v reakcii na chlad)
🔸táto látka aktivuje tzv. TRP receptory (na čo všetko sa neprišlo, hm), ktoré o.i. snímajú na úrovni membrán buniek teplotu a podľa potreby tiež prispievajú k temogenéze
🔸triesloviny v škorici majú sťahujúci účinok na sliznice nášho tela, čo vedie k zvýšeniu teploty.
🔸 škorica je prirodzený antikoagulant (riedidlo krvi), ktorý môže zvýšiť prietok krvi a zvýšiť metabolickú aktivitu.
Denná doporučená dávka škorice je max. 4-6 g.
Pomletú škoricu stačí dať do vriacej vody, povariť 5-7 minút, nechať trochu odstáť – a môžete pomaly, opatrne chlipkať. Malý zázrak popísaný vyššie sa určite dostaví.
❎Dlhodobé používanie škorice sa neodporúča kvôli látke kumarín v nej, ktorá môže spôsobiť poškodenie pečene. Hm, a práve kumarínu vďačíme za krásnu, špecifickú vôňu škorice.
✅Škoricu môžeme však po kúsku pridať do iných čajových zmesí, do koláčov, ku mäsu aj iným potravinám.
Pomôžeme nášmu organizmu okrem produkcie tepla aj pri regulácii glukózy v krvi, znižovaniu zrážanlivosti krvi, znižovaniu krvného tlaku.
Nuž neviem, ako je to teda možné, že už ako dieťa som obľuboval škoricový čaj cez zimné obdobie a vždy som mal po jeho vypití dobrý pocit, a tom som o látkach, ktoré popisujem vyššie, nevedel vôbec nič. Napriek tomu som zakaždým pocítil príjemný, rozohrievajúci pocit z toho čaju.
Možno to bolo nakoniec tým, že mi škoricový čaj pripravovala moja dobrá mama.
**
Zdroje:
https://www.lifeberrys.com/
https://www.healthline.com/
https://spiritfoods.net/
+ spomienky na moje detstvo.. 🙂