Slovenské byliny pri tráviacich ťažkostiach
Použité odborné pramene:
Zeleninový, slovenský, letný pozdrav. Menšia paradajka a uhorka, polka zelenej papriky a červenej cibule, polievková lyžica repkového (alebo olivového) oleja, trošku poprášiť čerstvými alebo sušenými bylinami – a jedno z najlepších a najzdravších letných jedál máte za 5-7 minút hotové. Made in Slovakia! Pripravené nielen v slovenskej kuchyni, ale ingrediencie dopestované priamo v našom krásnom…
Vlašský orech (Juglans regia) pochádza z Ázie. Jeho výborná chuť, výživné zloženie a prispôsobivosť stromu umožnila tomuto orechu sa rozšíriť najmä do Európy a Severnej Ameriky. Strom dorastá do výšky až 20 metrov a rodí viacero kilogramov plodov. Vlašský orech z nutričného hľadiska: A kde sú tie potešenia? – predovšetkým z vlašského orecha sa poteší…
Vinič hroznorodý sa pestuje v mnohých krajinách sveta subtropického a mierneho podnebného pásma, najviac v južnej Európe.Jeho plodmi je hrozno, ktoré sa vyksytuje v troch základných kultivaroch – zelené, žlté a modré.Tieto odrody majú mnoho spoločných vlastností, najviac sa v líšia v obsahu polyfenolov.Výbornou správou je, že pre nás predstavuje ovocie, ktoré sa pestuje aj…
Toto je zoznam alergénov v zmysle Označovanie potravín – alergény, podľa smernice Komisie 2006/142/ES a smernice Komisie 2007/68/ES – príloha č. 3 a výnosu MP SR a MZ SR č. 1187/2004 – 100: ● Obilniny obsahujúce lepok (t.j. pšenica, jačmeň, ovos, kamut alebo iné hybridné odrody) a výrobky z nich ● Kôrovce a výrobky z…
Podmanivá vôňa, vábivé farby, nezameniteľná chuť – jahody a čerešne! Ovocie nášho podnebného pásma nás láka po všetkých stránkach. Okrem vyššie uvedených jedinečných senzorických vlastností, toto ovocie nám ponúka: Jahody – exkluzívny zdroj vitamínu C– výborný zdroj fytochemických látok, najmä polyfenolov – antokyaníny, kyselina elargová (trieslovina), proantokyanidíny (takmer sa mi pri písaní „zahrčkala“ klávesnica :))…
🔸Dodajme si teplo spolu – s potravinami a jedlami – I🔸 Meteorológia sa predháňajú, kto nám zdelí chladnejšie počasie, s metelicou a s drgľujucimi zubami od zimy. Čím ohurujúcejšia správa, tým asi lepšie. Naše telo má však vlastný „rozum“, mechanizmy, ako reaguje na chlad: Nuž neviem, ako je to teda možné, že už ako dieťa…