Zázvorový čaj
🔸Dodajme si teplo spolu – s potravinami a jedlami- II 🔸
✴️ Ďumbier lekársky – zázvor ✴️
Táto kultúrna rastlina s lat. názvom Zingiber officinale, má pôvod v juhovýchodnej Ázii.
Napriek tomu, že sa nejdená o lokálnu potravinu, získala si obľubu aj na Slovensku.
Je to predovšetkým vďaka jeho mierne štipľavej chuti, ktorú sprostredkováva látka gingerol a vďaka viacerým pozitívnym účinkom na naše zdravie.
Látky v zázvore majú okrem iných aj rozhorievanie účinky:
🔸 zázvor obsahuje spomínaný gingerol, čo je zlúčenina s protizápalovými a analgetickými účinkami. Gingerol rozširuje cievy, čo umožňuje, aby krv prúdila rýchlejšie a ľahšie. To sa udeje vďaka aktivácií kysličníka dusnatého, čo je plyn rozširujúci cievy. (mimochodom, aj akákoľvek fyzická aktivita zvyšuje obsah tohto plynu v tele, za „objav signalizačných vlastností oxidu dusnatého, ako látky ovplyvňujúcej nervový systém hladkého svalstva..“, čo úzko súvisí s tým, čo popisujeme, dostal Robert Francis Furchgott v roku 1996 Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu ).
🔸 zlepšením prúdenia krvi sa zvýši ku bunkám prísun nutričných látok, ktoré sú zdrojom energie. (tuky, sacharidy, bielkoviny). Z tej energie sa časť využije na tvorbu tepla v organizme.
🔸 okrem toho zázvorový čaj obsahuje aj napr. kapsaicín, čo je zlúčenina, ktorá sa nachádza v čili papričkách a ktorá môže tiež stimulovať tvorbu tepla v organizme
Tipy:
- ✅zázvor postrúhajte na strúhadle alebo aspoň pokrájajte na drobné kúsky, látky, ktoré popisujem vyššie, sa potom ľahšie uvoľnia z bunkových stien zázvoru a prinesú lepšie účinky
- ✅pri príprave čaju nemusíte zalievať zázvor vriacou vodou, stačí 80 °C voda, tak sa docieli, že hlavná účinná látka sa iba v malej miere transformuje na zingeron, ktorý má menší účinok
- ✅po zaliati zázvoru horúcou vodou hrnček prikryte tanierikom na dobu cca 6-10 minút, docielite tak lepšie vylúhovanie látok a zachovanie krásnej arómy zázvorového čaju
- ✅tento čaj nekonzumujte tesne pred odchodom do chladného, vonkajšieho prostredia, štipľavé látky v ňom mierne zduria sliznicu v hrdle, čo nie je žiadúce pri pobyte vonku
- ✅na drobno pokrájaný alebo postrúhaný sa hodí do širokej palety rastlinných aj mäsitých jedál.
✳️Zázvorový čaj je obľúbený nápoj, ktorý sa často konzumuje počas chrípky a nachladnutia. Je tiež známy svojimi protizápalovými a antioxidačnými účinkami a má potenciál využitia na liečbu mnohých ochorení vrátane degeneratívnych porúch (artritída a reumatizmus), tráviaceho zdravia (poruchy trávenia), kardiovaskulárnych porúch (ateroskleróza a hypertenzia), , diabetes mellitus a rakoviny. I keď treba napísať, že jednoznačné vedecké poznatky pre všetky tieto účinky ešte len čakajú na 100% potvrdenie.
Čo však závoru nemožno uprieť už teraz sú jeho zahrievacie účinky.
Vyskúšate! 😊
**
Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
https://cookieandkate.com/fresh-ginger-tea-recipe/
Bowden J, 2011, 150 najzdravších potravín na svete, Vydavateľstvo Fortuna Libri, s.32, ISBN 978-80-89379-33-0)
**